September 3, 2024

De ethische kant van geboortefotografie

Birthphotography

the end.

Geboortefotografie is een specialisatie die ik ontzettend graag doe. Het is spannend, kan hectisch zijn, emotioneel en vooral prachtig. Maar… 

In de wereld van geboortefotografie is ethiek misschien wel net zo belangrijk als de foto’s zelf. Als geboortefotograaf ben ik te gast in een van de meest intieme momenten van iemands leven. Dit vraagt om een diep respect en verantwoordelijkheid. 

Als fotograaf zijnde, waar geen officieel diploma voor nodig is, kan iedereen zichzelf een geboortefotograaf noemen. Dit zorgt voor een snelle toename van het aantal fotografen op dit gebied, wat uitdagingen met zich meebrengt voor de materniteit. Zo wordt het voor zorgverleners moeilijk om de professionaliteit van een fotograaf te kunnen inschatten. 

Ethische kant van geboortefotografie
Ethische kant van geboortefotografie

Geboortefotografie is een van de meest delicate vormen van fotografie, waarbij professionaliteit dus zeer belangrijk is. Het invoeren van een keurmerk door Stichting Keurmerk Geboortefotografie helpt zorgverleners om snel te herkennen dat ze te maken hebben met een ervaren fotograaf die bekwaam is in zijn/haar vak. 

Dit keurmerk is niet alleen een blijk van professionaliteit, maar stimuleert ook de verdere professionalisering van geboortefotografie. Fotografen die dit keurmerk willen behalen, moeten dan ook voldoen aan strenge criteria, vastgelegd in een officieel toetsingskader. Zelf heb ik onlangs dit keurmerk behaald, waar ik echt super blij mee ben. Binnenkort kan je me dus terugvinden via hun website!  

Hoe ga ik te werk? 

Als geboortefotograaf is het essentieel dat ik me altijd professioneel gedraag. Dit geldt voor de omgang met ouders, zorgverleners, en iedereen die betrokken is bij de geboorte. Een professionele houding zorgt voor vertrouwen en respect van iedereen in de kamer. 

Ethische kant van geboortefotografie

Eerlijkheid en open communicatie 

Ik ben altijd eerlijk en open in mijn communicatie met klanten en collega’s. Eerlijkheid zorgt voor duidelijke verwachtingen en helpt om vertrouwen op te bouwen tussen mij en de families die ik fotografeer, maar ook met het medisch personeel en eventuele andere fotografen. 

Nakomen van verantwoordelijkheden 

Het is mijn verantwoordelijkheid om betrouwbaar te zijn en altijd mijn afspraken na te komen. Dit betekent dat ik voorbereid ben met back-up apparatuur & een back-up fotograaf. 

Onvoorwaardelijk respect 

Klanten hebben verschillende wensen over wat ze vastgelegd willen hebben; sommigen verkiezen expliciete beelden van het geboorteproces, terwijl anderen dat liever niet hebben. Veel klanten waarderen ook foto’s van de eerste reacties van de partner en andere aanwezigen. Hierdoor is elke shoot anders en wordt deze afgestemd op persoonlijke voorkeuren. De wensen van de klant staan altijd centraal! Ik respecteer hun keuzes tijdens de bevalling, alsook de richtlijnen en het beleid van de zorgverleners. Daarbij is het welzijn van moeder en kind altijd belangrijker dan het vastleggen van een moment. 

Betrouwbaarheid en privacy 

Ik waarborg de privacy van alle betrokkenen. Geen enkele foto wordt gedeeld zonder uitdrukkelijke toestemming. Ook ga ik vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie die mij wordt toevertrouwd. 

Deze principes zijn niet alleen richtlijnen vanuit de geboorte fotograaf, maar vormen de basis van hoe ik werk als geboortefotograaf. Het is voor mij dan ook een enorme eer om deze momenten vast te leggen. 

Ethische kant van geboortefotografie

Heb je vragen over geboortefotografie of wil je meer weten over mijn aanpak? Neem gerust contact op. Ook kan je tussen mijn andere blogs het geboorteverhaal van Mattheo lezen, waar ik mij mocht inzetten als fotograaf.  

Liefs, Karen