March 3, 2022

Kledingtips voor je fotoshoot

Perfecte kleuren voor een fotoshoot in het bos

the end.

‘Wat moet ik aan doen van kledij tijdens mijn shoot?’ De meest gestelde vraag die ik krijg wanneer iemand boekt.
En begrijpelijk want de sfeer van je foto’s wordt mee bepaald door de kleding dat je aan hebt. Daarom heb ik wat kledingtips opgelijst.

Mijn allereerste en belangrijkste tip voor je: Draag iets waar jij je goed in voelt, waar je jezelf graag in ziet!
Maar daar ben je in praktijk nog niets mee dus ik geef je met plezier wat concreter advies voor je styling als je het zelf niet goed weet.

Let’s talk about COLOURS!


Een advies voor styling zijn zachte/neutrale kleuren, pasteltinten of aardekleuren. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet.

kledingtips fotoshoot kleuren

Dus niet enkel beige, wit of zwart, steek er gerust wat kleur in.

Kies ook afhankelijk van de locatie waar je de shoot doorgaat. Op een zomerse dag op het strand draag je best niet te veel blauw of beige, in het bos is bruin of groen niet de ideale match. Alhoewel dat je zoals hieronder ziet dat een tint van deze kleuren wel werkt. Maar zie dan dat de andere persoon/personen eerder contrasterende kleuren draagt om af te steken.

Iets om niet te vergeten bij de kledingtips is ook je schoenen te matchen met je outfit. Zie dat je er makkelijke aan hebt en niet je sneakers draagt die je de dag ervoor gekocht hebt…

Een echte DON’T zijn fluo kleuren of heel felle kleuren zoals rood, roze of oranje flateert minder op foto.

Wat met PRINTS, LOGO’S EN PATRONEN?

Tijdens een shoot probeer ik de emoties vast te leggen, de focus ligt op jou. Net als opvallende kleuren leiden grote, drukke patronen de aandacht af hiervan. Hetzelfde geldt voor logo’s, prints of een merknaam op je shirt of dat van kinderen.
Heb je in je kast veel bloemenkleedjes hangen of ruitjes, doe deze gerust aan maar combineer met iets effen. Streepjes kunnen er mooi uitzien tot je het op beeld ziet. Het kan lijken of je kledingstuk lijkt te dansen, dus geen aanrader.

Met een aantal personen is het combineren van kledingtips zeker niet makkelijk maar probeer iedereen zijn styling zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Daar bedoel ik dus niet mee dat je iedereen in een zwart of wit shirt steekt met een jeansbroek onder. Dat is iets te veel van het goede. Je mag matchen en graag zelf maar doe dit met contractrerende kleuren. Draagt iemand een patroon, zie dan dat anderen iets effen dragen. Probeer de rust te behouden en denk aan de sfeer die jullie willen terug zien in de foto’s.

Let’s MOVE!

Kies je voor een shoot bij me dan betekent dit niet stil staan, mooi lachen en poseren. Zie dus dat je iets draagt waar je in kan bewegen. Draag je meestal kleedjes of rokken, neem dan dat zwierig exemplaar uit de kast. Maar ook voor kinderen is dit iets belangrijk. Laat ze niet het mooiste hemdje dragen waar ze gek van worden dat het spant maar doe ze gewoon een t-shirt aan. Doe je een shoot terwijl het nog geen heerlijke zomer is, ga dan voor laagjes. Het geeft ineens een variatie in de beelden. Wil je graag meer dan één outfit meenemen, doe gerust.

Al een heleboel advies maar hieronder nog een paar belangrijke tips in het algemeen:

  • Haal je broekzakken leeg voor de shoot. Het trekt op niets als je aan de ene kant een gsm ziet zitten en aan de andere kant een bult omdat er 2 zakdoeken ingepropt zijn.
  • Geen elastiekjes rond je pols (zelf schuldig hieraan).
  • Als je een kauwgom in je mond hebt, doe deze dan even uit. Je bent er jezelf niet altijd van bewust dat je knauwt maar je ziet het wel op beeld.
  • Neem een waterflesje mee voor tijdens de shoot. Zeker met kinderen.
  • Ander omkoopmateriaal is zeker ook toegestaan.

Hopelijk zijn jullie wat wijzer geworden en vooral geholpen om keuzes te maken. Kledingtips zijn er als advies dus doe ermee wat jullie willen maar het is bedoeld als leidraad.

Meer voorbeelden van wat te dragen tijdens een shoot, check mijn beelden: https://karenvanlierde.com/portfolio of IG pagina: https://www.instagram.com/karenvl_photography/