July 25, 2024

Seizoensgebonden gezinsfotografie

Winter seizoen

the end.

Seizoensgebonden gezinsfotografie

Uitleg en ideeën voor elk seizoen 

Ik wilde wat uitleg en ideeën geven over dit onderwerp, want ik krijg vaak de vraag: “In welk seizoen kan ik het beste mijn fotoshoot plannen?” Eigenlijk is het antwoord vrij simpel: elk seizoen heeft zijn eigen charme. Denk vooral na over wat bij jou of jullie gezin past. Sommige gezinnen zijn echte strandmensen en neigen dan sneller naar de zomer, terwijl anderen zich volledig thuis voelen tussen de herfstkleuren. Zelf heb ik ook een voorkeur voor die mooie aardetinten en vallende bladeren. 

Weet je nog niet welk type jij of jullie zijn? Misschien kom je er wel achter in deze blog.

“Find me in a flower field.” 

Lente 

De lente is de tijd van bloei, en dat reflecteert prachtig in fotografie. Het weer is mild, hoewel je soms een regenachtige dag kunt verwachten. De kleurschakeringen zijn fris met groentinten en roze en witte bloesems die dan tot leven komen. Het ideale moment voor een fotoshoot is de ochtend of late namiddag. Een perfecte locatie is een tuin waar de bloemen in kleur staan of een park—denk ook aan een lokale boomgaard waar de fruitbomen in volle bloei staan. Ideale setting voor een romantische, lieve en zachte achtergrond. 

“Every summer, like the roses, childhood returns.”

Zomer 

De zomer staat vaak voor warmte en een overvloed aan natuurlijk licht, ideaal voor levendige en energieke fotoshoots. De kleurschakeringen zijn intens met levendig groen en diepblauwe luchten, aangevuld met kleurrijke bloemen. Het beste moment om deze levendigheid vast te leggen is tijdens het gouden uur, ook wel bekend als “golden hour”, net voor zonsondergang. Populaire locaties zijn het strand, de duinen of een zonnebloemveld. 

“And all at once, summer collapsed into fall.”

Herfst 

De herfst is de ster van seizoensfotografie met zijn rijke aardetinten van oranje, rood en geel. De lucht is koeler en de zon hangt lager, wat zorgt voor warm, gouden licht in de late namiddag—perfect om de warmte van de herfstkleuren te versterken. Een bosrijk gebied met een overvloed aan bladveranderende bomen, zoals een mooi bos, park of natuurreservaat, is een ideale setting om de herfst vast te leggen. 

“Sweater weather” 

Winter 

Winter brengt een koude maar vaak sprookjesachtige setting met zich mee, al helemaal wanneer er een laagje sneeuw ligt. De kleuren zijn voornamelijk wit en grijs, met af en toe een helderblauwe lucht op koude, heldere dagen. Voor een echte winterfoto kun je, met wat geluk, kiezen voor een besneeuwd veld of bos. Als er s ’ochtends mist hangt kan het ook voor een heel gezellig sfeertje zorgen. Voor een meer intieme setting is een gezellige binnen locatie, zoals een warm café of een sfeervol ingericht huis, ook perfect. 

Elk seizoen brengt zijn eigen unieke sfeer met zich mee, ideaal om de dynamiek van jouw gezin vast te leggen. Ik ben heel benieuwd naar jouw voorkeur! Welk seizoen spreekt jou het meeste aan voor een fotoshoot?