October 8, 2024

DIY-kinderfotografie thuis: 5 tips

DIY kinderfotografie thuis

the end.

Maak zelf prachtige baby- of kinderfoto’s thuis

Hallo lieve ouders! 

Vandaag deel ik iets superleuks met jullie: hoe je thuis prachtige foto’s van je kinderen kunt maken (met spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt.) En je hebt er niets speciaal voor nodig. 

Want zeg nu zelf, foto’s van je kinderen… Daar heb je er toch nooit genoeg van? Maar hoe leuk zou het zijn als ze er een tikkeltje professioneler zouden uitzien? Daarom geef ik hier DIY kinderfotografie tips voor thuis!

Licht 

Licht is alles in fotografie! Je hebt geen dure lampen nodig om mooie foto’s te maken. Gebruik natuurlijk licht! Zet je kleintje in de buurt van een raam waar veel daglicht binnen komt. In direct zonlicht fotograferen kan, maar weet dat het harde schaduwen kan veroorzaken. Het kan een mooi en dramatischer effect geven of een leuke silhouetfoto. Een bewolkte dag? Perfect! De wolken werken als een natuurlijke diffuser die het licht mooi zacht en gelijkmatig maakt. 

DIY kinderfotografie thuis licht

Achtergronden 

In plaats van te investeren in dure of gemaakte achtergronden, vind ik het mooier om de echtheid van een thuisomgeving te gebruiken. De woonkamer, met misschien wat speelgoed en dagelijkse rommel, of een slaapkamer met persoonlijke spulletjes, zijn perfect. Deze settings reflecteren het echte leven en dat brengt authenticiteit in de foto’s. Bovendien kun je, door een beetje te spelen met de focus, de achtergrond wat vervagen zodat je kindje of het onderwerp mooi naar voren komt. Dit zorgt ervoor dat de foto’s levendig en echt aanvoelen. 

Props & kleding 

Heb je al eens rondgekeken in je eigen huis voor die perfecte, subtiele foto-accessoires? Denk aan een zacht gebreide deken, een handgemaakt mandje, of wat dacht je van die schattige, klassieke speelgoedauto? Kies kleding in rustige, neutrale tinten om een serene sfeer te creëren die helemaal past bij jullie thuis. Inspiratie nodig voor kleurpaletten? Lees dan mijn blog waar ik tips geef over kleding. 

Camera-instellingen 

Gebruik de portretmodus – als je camera die heeft, deze helpt om je kindje scherp te stellen en de achtergrond mooi wazig te maken. Geen portretmodus? Geen probleem! Je kunt nog steeds geweldige foto’s maken met elke basisinstelling. Zorg gewoon dat je voldoende licht hebt en focus op de ogen van je kind. Ook met de smartphones van nu kun je veel doen: druk met je vinger op de plek waar de focus moet liggen. Wil je meer weten over instellingen bekijk dan deze interessante pagina

De lol ervan inzien 

De mooiste foto’s zijn die waarop echte emoties en spontane momenten gevangen zijn. Laat je kinderen spelen, lachen, gek doen of als ze eens boos of verdrietig zijn. Die natuurlijke, ongedwongen momenten zijn goud waard en geven veel vaker warme en echte beelden dan geposeerde foto’s. 

Dus, pak je camera of smartphone en ga samen met je kinderen aan de slag. En vergeet niet: hoe meer foto’s, hoe meer keuze! Achteraf kun je altijd nog een heleboel deleten en zo houd je de leukste over. 

DIY kinderfotografie thuis

Dus, pak je camera of smartphone en ga samen met je kinderen aan de slag. En vergeet niet: hoe meer foto’s, hoe meer keuze! Achteraf kun je altijd nog een heleboel deleten en zo houd je de leukste over. 

Een andere gouden tip die ik graag wil delen: print je foto’s eens uit! Kinderen zijn dol op het bladeren door fotoboeken. Elk jaar maak ik voor elk van mijn kinderen én voor ons gezin een mooi fotoboek. Deze herinneringen zijn niet alleen nu waardevol, ze mogen deze boeken later ook meenemen als ze op eigen benen gaan staan. Ze worden bij ons regelmatig bovengehaald. Het lijkt me een leuk idee dat ik in één van de volgende blogs dit eens toelicht voor jullie! 

Heb je zelf nog leuke tips of resultaten na het proberen van mijn tips? Deel ze zeker met me! Ik ben benieuwd naar jullie DIY kinderfotografie thuis! 
 
Schakel jij toch liever hulp in? Lees dan hier over mijn aanpak.