June 11, 2024

De voordelen van een professionele geboortefotograaf

geboorte fotografie

the end.

5 redenen om te overwegen

De dag waarop je kind geboren wordt, zal een van de belangrijkste en meest verbazingwekkende dagen van je leven zijn. En misschien wil je dat deze dag op de een of andere manier wordt vastgelegd? In dit digitale tijdperk is het eenvoudig genoeg voor je geboortepartner om met hun smartphone een paar foto’s te maken zodra je baby geboren is. Waarom zou je dan een professionele geboortefotograaf inhuren? Lees verderop in de blog de voordelen van een geboortefotograaf.

geboortefotografie steun partner

Wist je dat er elk jaar meer en meer aanstaande ouders een geboortefotograaf uitnodigen om hun bevallingservaring vast te leggen? 

Dit type fotografie betekent dat er geen poseren, achtergronden of rekwisieten zijn. We zullen je dan ook niet vragen om te glimlachen midden in een intense wee. En nee een geboortefotograaf is er niet alleen om foto’s van je privéonderdelen te maken! Geboortefotografie is in de kern documentairefotografie en geboortefotografen zijn eigenlijk vliegen op de muur die je geboorteverhaal puur zoals het zich ontwikkelt vastleggen, waarbij elk klein detail van je bevalling wordt geregistreerd. 

Geboortefotografie is nog steeds redelijk nieuw. Het is volkomen normaal en passend om een professionele fotograaf in te huren voor andere gelegenheden zoals bruiloften of doopfeesten. Dit zijn de dagen die we willen vastleggen en waarop we willen terugkijken, maar wat dacht je van de dag waarop je kind geboren wordt? Het zal waarschijnlijk de meest levens veranderende ervaring zijn die je ooit zult meemaken, dus waarom zou je die niet professioneel willen documenteren? 

Hier zijn vijf redenen waarom je een professionele geboortefotograaf zou kunnen overwegen

1. Je kunt het vergeten

Jij droeg deze prachtige baby vele weken en maanden en je hebt zo hard gewerkt om hem/haar op deze wereld te zetten. Je hoort verhalen dat moeders zich de exacte tijdlijn van hun bevallingsverhaal niet echt kunnen herinneren, alles kan wazig lijken en de kleine details van je bevallingsruimte kunnen onopgemerkt blijven. Met al die hormonen en vaak slaaptekort is het heel normaal dat veel details van het geboorteverhaal zullen vervagen. Ook zullen herinneringen met de tijd vervagen. Een geboortefotograaf die jouw verhaal vastlegt, stelt je in staat terug te kijken op de tastbare registratie van de geboorte van je baby – de eerste keer dat je hem zag en de eerste keer dat papa haar vasthield, de blik van prestatie en trots die jullie samen delen, de dag dat je leven volledig veranderde – het zal allemaal worden vastgelegd in prachtige foto’s en zal je een speciaal gevoel geven elke keer als je ernaar terugkijkt. 

voordelen van een geboortefotograaf

2. Vaders en geboortepartners horen in de foto’s te staan, niet ze te nemen. 

De geboorte van jullie baby zal ook voor de partner een zeer emotionele ervaring zijn. Hij/zij zou zich geen zorgen moeten maken over het maken van de foto’s of het prutsen aan de camera-instellingen. Hij/zij is er om jou te ondersteunen en deel uit te maken van het verhaal – dit is ook voor hen een leven veranderende gebeurtenis, dus laat ze jou al de aandacht en steun geven zonder dat hij/zij zich druk hoeft te maken om de foto’s. Je zult het geweldig vinden om terug te kijken en te zien wat een geweldig team jullie samen zijn. En wat betreft je geboorteteam – zij zijn emotioneel betrokken bij het proces, ze zijn er om je te ondersteunen bij de geboorte en ze zijn een onderdeel van je geboorteverhaal, dus zouden ze niet achter de camera vast moeten zitten – ze horen ook op die kostbare beelden te staan. 

voordelen van een geboortefotograaf

3. Een geboorteverhaal bestaat uit vele intense momenten.

voordelen van een geboortefotograaf

Je geboortefoto’s zullen je herinneren aan momenten waarvan je je misschien niet eens bewust was – hoe je partner je hand vasthield of de blik op jullie gezichten toen werd verteld dat de baby eraan kwam. Je hebt de eerste adem van je baby, hun eerste huil, de eerste keer dat je ze knuffelde, de eerste keer dat je ze kuste, het eerste gevoel van prestatie, opluchting, trots en onvoorwaardelijke liefde. Jullie eerste momenten als een nieuwe familie worden vastgelegd om voor altijd te bewaren. Om nog maar te zwijgen over alle kleine details die binnen enkele uren na de geboorte zullen veranderen – hun voetjes zullen uitrekken en de vorm van hun hoofdje zal veranderen, maar je zult je altijd herinneren hoe ze eruitzagen de eerste keer dat je ze zag.

4. Een professionele geboortefotograaf weet wat hij/zij doet.

Licht en ruimte kunnen vaak beperkt zijn tijdens de bevalling. Een professionele fotograaf kent zijn/haar apparatuur en kan onder alle     omstandigheden kwaliteitsfoto’s maken. Hun handen zullen niet trillen en de foto’s zullen de werkelijke sfeer en stemming van je bevallingsruimte laten zien. De meeste fotografen kiezen ervoor om alleen beschikbaar licht te gebruiken en dus zonder flits te werken, dat kan nogal storend zijn voor zowel de moeder als haar geboorteteam. De fotografen zijn ook vertrouwd met het proces van arbeid en bevalling – ze weten naar welke momenten ze moeten zoeken en zijn voorbereid om zich aan te passen aan plotselinge veranderingen, terwijl ze consequent en onopvallend je geboorteverhaal vastleggen.  

geboorte fotografie

5. Elke geboorte is prachtig.  

Elke keer dat een baby geboren wordt, is dat een wonderbaarlijke gebeurtenis en het kan niet even “opnieuw”. Bevallen is een van de belangrijkste momenten in iemands leven en verdient het om vastgelegd te worden. Je zou het kunnen betreuren dat je geen foto’s hebt van je geboorteverhaal, maar je zult nooit spijt hebben van het inhuren van een professionele geboortefotograaf.

voordelen van een geboortefotograaf

Graag wil ik alle ouders die mij tot nu toe hebben verwelkomd tijdens hun bevalling enorm bedanken, dank voor het vertrouwen, dank voor het delen, dank voor de waanzinnige ervaring. 

Lees hier het geboorte verhaal van; Mattheo